Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta oss

 Lyssna

Kontakta oss

Kontaktuppgifter

Telefon:

0171-525 00

Fridegårdsgymnasiet Centrumgränd 5 746 80 Bålsta

Emma berättar om naturvetenskapsprogrammet

Emma studerade tre år på naturvetenskapsprogrammet på Fridegårdsgymnasiet. Här berättar hon mer om naturvetenskapsprogrammet och delar med sig av sina tips.

Hur resonerade du när du skulle söka till gymnasiet?

När jag skulle välja program så var det viktigt för mig att ha många valmöjligheter. Jag visste att naturvetenskapsprogrammet skulle ge mig en bred utbildning men det var inte ett självklart val. Jag funderade också på teknikprogrammet men mina intressen gjorde att jag landade på natur till slut. För mig är fysiken det viktigaste. Det är det jag vill plugga och jobba med i framtiden. Jag är också intresserad av astronomi. Naturvetenskapsprogrammet ger mig den behörighet jag behöver för mina framtidsplaner.

Hur jobbar ni i skolan?

Det som gör naturvetenskapsprogrammet unikt är laborationerna. Inom biologi, fysik och kemi arbetar vi teoretiskt och det skapar möjligheter för oss att utföra laborationer nästan varje vecka. Huvudfokus ligger alltid på naturvetenskap och andra kurser som exempelvis engelska anpassas efter det. Det betyder att vi jobbar mest med sådant som är relaterat till programmet.

Är det något som är extra roligt?

Vi kommer att få utföra experiment en hel dag på Gröna Lund! Det är det många i klassen som ser fram emot. Vi kommer då att utföra olika fysikexperiment runt och i karuseller och berg- och dalbanor. Nästan alla attraktioner du ser på Gröna Lund har med fysik att göra, så det finns massor av experiment att utföra där. Till exempel så kan man räkna ut centripetalkraften i karuseller. Vi kommer att få samarbeta med klasser från olika delar av Sverige. Det ska bli jätteroligt.

Vad tycker du om skolan?

När jag började på Fridegårdsgymnasiet så kände jag inte en enda person i min klass. Men lärarna var väldigt bra på att hitta olika uppgifter till oss elever där vi fick samarbeta. Det gjorde att alla i klassen snabbt lärde känna varandra och det uppskattade jag mycket.

Är det skillnad att gå på gymnasiet i jämförelse med nian?

Ja. Den tydligaste skillnaden tycker jag är engagemanget från både elever och lärare. Det gör att skoldagarna blir mycket roligare. På gymnasiet har jag valt att gå ett visst program och vill vara i skolan. Det känns bättre både studiemässigt och socialt tycker jag.

Emmas tips till dig som ska söka till gymnasiet

  • Välj program utifrån dina intressen. Du kommer tycka att det är mycket roligare att plugga något du faktiskt är intresserad av.
  • Kolla upp vilken behörighet du behöver för framtida studier.
  • Gör du fel val så går det oftast att byta. Det är inte hela världen.

Här kan du läsa mer om naturvetenskapsprogrammet.

Sidansvarig: Barn- och utbildningsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster