Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

phone
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Högstadieskolor får möjlighet till undervisning på distans

Regeringen har beslutat om en förordningsändring som gör det möjligt för grundskolor att använda fjärr- eller distansundervisning i högstadiet för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken. Ändringen trädde i kraft den 11 januari 2021.

Det är huvudmannen för skolan, det vill säga kommunen eller en privat aktör, som kan besluta om fjärr- eller distansundervisning i högstadiet. Motsvarande möjligheter finns sedan tidigare för öppna gymnasieskolor. Huvudregeln i skollagen är närundervisning, då det lämpar sig bäst för elever i allmänhet. Fjärr- eller distansundervisning ska användas som när övriga åtgärder inom det ordinarie regelverket har använts.

Åtgärder för minskad smittspridning

Håbo kommun har beslutat att högstadiets elever den 13 - 24 januari har distansundervisning varvat med närundervisning. Syftet är att förebygga ökad smitta i samband med terminsstarten. Efter den 24 januari kommer ny information.

All idrott kommer att genomföras utomhus utan att eleverna byter om eller duschar. Språkvalet genomförs på distans på de skolor som blandar elever från olika elevgrupper. Simundervisningen är inställd och modersmålsundervisningen sker på distans.

Alla skolor har genomfört riskbedömningar och utifrån dessa har man planerat för hur skoldagen ska se ut för respektive klass och elevgrupp.

Eleverna kommer att erbjudas matpaket de dagar de har fjärr- eller distansundervisning. Skolorna genomför all undervisning som är möjlig för att säkerställa den garanterade undervisningstiden. Närvaro kontrolleras i vanlig ordning även när eleverna läser på distans.

Bestämmelsen omfattar inte grundsärskolan och specialskolan.

Vi hoppas att skola och hem tillsammans samlar kraft för att åtgärderna ska bli bra och framför allt att vi tillsammans kan hjälpas åt att minska smittspridningen. Som vårdnadshavare kan du stötta genom att prata med ditt barn om vikten att genomföra den undervisning som erbjuds utifrån bästa förmåga. Vi hoppas att distansundervisningen är en tillfällig åtgärd då vi vet att närundervisning, undervisning på plats i skolan, är den bästa för våra unga.

Här kan du läsa mer om vad som gäller för grundskolor

Sidansvarig: Louise Lightowler

Kommun och politk