Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

phone
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Vi fortsätter att arbeta tillsammans för att klara utmaningarna

En hälsning från kommundirektör Tobias Arvidsson.

Här kommer en lägesrapport från mig som kommundirektör och krisledningschef.

Vi står inför stora utmaningar med anledning av coronaviruset, men tillsammans klarar vi det. Många av kommunens medarbetare och chefer arbetar extra hårt och intensivt och har gjort det under en lång period. Allt för att kunna ge våra invånare en sådant bra stöd, omvårdnad och service som möjligt i denna unika situation.

Jag vill rikta ett stort tack för allt arbete som alla medarbetare gör i kommunens förvaltningar. Jag också skicka ett extra stort tack och många tankar till er som jobbar i våra verksamheter som pågår dygnet runt. Vi har många medarbetare som jobbar kvällar, helger och nätter. Tack för det fantastiska arbete ni gör!

Håbo kommuns krisledningsorganisation, stab och uppdrag

I mars aktiverades kommunens krisledningsorganisation och i organisationen finns det en stab som har i uppgift att stötta våra förvaltningar i den här situationen. Staben har under den här perioden fått flera uppdrag av mig i min roll som krisledningschef. Bland annat förbereda åtgärder med anledning av att personalstyrkan samt materialtillgången kraftigt reduceras inom kommunens socialförvaltning.

Arbetet med att rekrytera medarbetare och sommarvikarier till kommunens verksamheter inom vård och omsorg fortsätter och pågår för fullt. Vi har fått bra respons på rekryteringsannonseringen och just nu har vi cirka 145 ansökningar som hanteras vidare med intervjuer, matchningar och senare introduktion för de som ska tas ut i arbete. Även delar av kommunens medarbetare har pausat sina ordinarie arbetsuppgifter för att stötta verksamheterna inom vård och omsorg.

Stort engagemang

I den här svåra situationen har vi sett ett stort engagemang hos frivilliga i samhället. Håbo kommun samarbetar med Röda Korset som organiserar frivilliga som vill hjälpa till, till exempel att hjälpa personer som är 70 år och äldre att handla, hämta mediciner eller andra ärenden.

Håbo kommun arbetar aktivt med att säkerställa material och skyddsutrustning till vård- och omsorgsverksamheterna. Detta är en unik situation där vi såsom många söker efter skyddsutrustning och material. Håbo kommun har en aktiv dialog med leverantörer i alla tillgängliga kanaler vi har och vi ser till att kontinuerligt göra beställningar för att ha en god beredskap och ett bra lager. När det gäller skyddsutrustning och material följer vi regionens riktlinjer.

Vid sidan av de vanliga inköpen gick vi ut med en uppmaning till företag och invånare att skänka material. Våra medarbetare på kommunens materialinsamling har tidigare berättat att privatpersoner och företag har skänkt handsprit, ytdesinfektion, handskar, förkläden, visir, visirhållare och OH-blad. Det värmer att se människors välvilja och förmåga att hjälpa till.

Klicka här för att läsa mer.

Näringslivsenheten ger stöd till kommunens företagare

I den här krisen finns såklart också våra företagare där många just nu upplever en svår situation. Håbo kommun har tagit fram flera insatser för att stötta våra lokala företag och kommunens näringslivsenhet finns på plats för ge råd, stöd och vägledning. Förra veckan genomförde näringslivsenheten den första digitala lunchen med kommunens företagare, företagarföreningarna, Almi och Handelskammaren. Den digitala lunchen blev väldigt lyckad och fler aktiviteter planeras framöver.

Klicka här för att läsa mer om åtgärdsprogrammet för företagare samt om näringslivsenhetens funktion.

Klicka här för att läsa mer om den digitala lunchen.

Den här situationen har förändrat vår vardag för många av oss där vi på flera olika sätt har fått arbeta fram nya rutiner och arbetssätt samtidigt som krisen pågår.

Det är viktigt att vi håller ihop. Tar hjälp av varandra och stöttar varandra. Tillsammans håller vi i, håller ut och klarar detta!

Tobias Arvidsson
Kommundirektör och krisledningschef

Mer information om coronaviruset

Samlad information finns på håbo.se/corona